Aanleverspecificaties

Om je drukwerk te kunnen produceren moet het bestand voldoen aan onze aanleverspecificaties. De belangrijkste aanleverspecificaties hebben wij hieronder voor je op een rijtje gezet. Daarnaast raden we je aan om onze werktekeningen te gebruiken bij het opmaken van je bestand. Onze werktekeningen zijn namelijk al voorzien van de juiste informatie waardoor je jouw bestand meteen kunt opmaken en aanleveren volgens onze specificaties.

 

Let bij het aanleveren van je bestand op de volgende specificaties:

 
 • Juiste formaat en afmetingen
 • 3 mm afloop (met snijtekens) en 5 mm veiligheidsmarge rondom
 • Kleursysteem CMYK of PMS
 • Maximaal 300% inktdekking
 • Kwaliteit: resolutie beelden minimaal 300 DPI
 • Naar keuze: lettertypes insluiten óf tekst omzetten naar contouren
 
Formaat en afmetingen

Let goed op dat het bestand dat je aanlevert, dezelfde afmetingen heeft als het formaat van het product dat je bestelt. Let hierbij ook op de positie en de oriëntatie (staand / liggend) van het formaat van jouw drukwerk. In onze werktekeningen staan de formaten al goed ingesteld.

Afloop (snijmarge) en veiligheidsmarge

Voeg altijd afloop (snijmarge) en een veiligheidsmarge toe aan je drukwerk. Zo zorg je ervoor dat er geen belangrijke informatie of elementen van je drukwerk worden weggesneden tijdens het snijproces.

 
 • De afloop (snijmarge) is een marge die wordt gebruikt tijdens het snijden. Door afloop toe te voegen aan je ontwerp, voorkom je witte randen bij het schoonsnijden. Voeg daarom altijd 3 mm afloop toe aan je ontwerp en laat beeld of kleurvlakken doorlopen in deze snijmarge. Snijtekens zijn niet noodzakelijk, maar wel handig om te controleren of er inderdaad afloop in je drukbestand zit: je ziet dat dan buiten de snijtekens doorlopen.
 • Met een veiligheidsmarge voorkom je dat er in of tegen belangrijke teksten of afbeeldingen wordt gesneden. Plaats daarom altijd belangrijke informatie, zoals teksten of logo’s minimaal 5 mm van de snijrand vandaan. Zo weet je zeker dat er niets verloren gaat.
 • Let op: bij de afwerking van je drukwerk maken we gebruik van industriële snijmachines; bij het gebruik hiervan zijn zeer kleine variaties in resultaat te verwachten, die uiteraard wel binnen onze toleranties vallen. In de praktijk betekent dit echter dat een volkomen symmetrische layout (met bijvoorbeeld een zeer smalle gekleurde of witte rand rondom) niet gegarandeerd ook volkomen symmetrisch gesneden kan worden.
 • Kijk op deze pagina voor meer informatie!
Kleuren

Bij drukwerk wordt een ander kleursysteem gebruikt dan bij een afbeelding die je ziet op bijvoorbeeld een beeldscherm.

 
 • CMYK staat voor Cyaan, Magenta, Yellow en Key (ook wel full color genoemd). Dit kleursysteem is geschikt voor de meeste soorten drukwerk zoals flyers en posters.
 • PMS staat voor Pantone Matching Systeem. Bij dit kleursysteem heeft iedere kleur een unieke code en kan de exacte kleur worden gedrukt zoals deze is besteld. Dit kleursysteem is geschikt voor huisstijldrukwerk zoals briefpapier en visitekaartjes.
 • RGB staat voor Rood, Groen, Blauw en wordt vaak gebruikt op websites en is bedoeld voor beeldschermweergave. Dit kleursysteem is niet geschikt voor drukwerk en wordt omgezet naar CMYK. Het omzetten kan voor kleurverschil zorgen. Lever je bestanden daarom altijd aan in CMYK of PMS.
 

Let op! Bij het omzetten van kleursystemen kan er altijd kleurverschil optreden. Bij DrukwerkMAX drukken wij gecombineerd en kan het helaas voorkomen dat hetzelfde drukwerk in CMYK kleurverschil geeft bij een herhaalde druk. Wanneer er een andere materiaalsoort wordt gekozen, kan er ook kleurverschil optreden.

Inktdekking en overdruk

Inktdekking is de opbouw van CMYK kleuren (full color), uitgedrukt in een totaalpercentage. Full color-kleuren bestaan uit percentages van de drukkleuren Cyaan, Magenta, Geel en Zwart (in het Engels: Cyan, Magenta, Yellow, Key). Het totale percentage van deze vier kleuren is de inktdekking. Gebruik altijd een inktdekking van maximaal 300%. Met een hogere inktdekking kunnen er ongewenste vlekken op het drukwerk komen, doordat het drukwerk niet goed zal kunnen drogen.

 

Transparanties en verlooptinten in je drukbestand raden wij af. Wil je toch transparanties of verlooptinten gebruiken, dan raden we je aan om deze van tevoren te rasteren of af te vlakken.

 

Overdruk wordt vaak gebruikt om kleuren te combineren (mengen), waarbij de kleur die als ondergrond wordt gebruikt bij het drukken, invloed heeft op de bovenliggende kleur. Soms is overdruk ongewenst. Voorbeeld: Een gele tekst op een cyaan achtergrond. Wanneer de tekst op ‘overdrukken’ zou staan, zou de tekst groen worden (geel + cyaan). Wanneer ‘overdrukken’ uit staat, zal de tekst in cyaan worden uitgespaard, zodat daar alleen geel wordt gebruikt.

Kwaliteit: Resolutie, vectoren en pixels

De resolutie of kwaliteit van een afbeelding wordt uitgedrukt in DPI (Dots Per Inch oftewel het aantal pixels per inch). Voor het meeste drukwerk raden wij beelden aan met een resolutie van 300 DPI. Wanneer je afbeeldingen gebruikt met een te lage resolutie, kan je drukwerk er ‘pixelig’ uitzien. Dat kan gebeuren als je afbeeldingen van internet gebruikt in je ontwerp, of wanneer je een afbeelding in je ontwerp teveel vergroot ("opblaast").

 

Beeldmerken/logo's en andere tekeningen worden door ontwerpers eigenlijk altijd gemaakt in tekenprogramma's die gebruik maken van vectoren. Het grote voordeel hiervoor is dat deze beelden altijd scherp worden afgebeeld, of ze nu op een visitekaartje staan of op een grote vlag. Probeer dus altijd om in je ontwerp de originele logobestanden te gebruiken. Er zijn wel een paar aandachtspunten. Een goed afbeeldingsbestand bevat zo weinig mogelijk 'lagen'; daarnaast is het belangrijk dat tekstelementen zijn omgezet naar contouren. Nog een tip: als in het logo PMS-kleuren of spotkleuren zijn gebruikt, dan moeten die vooraf worden omgezet naar full color, als je je drukwerk in CMYK bestelt.

Tekst omzetten naar lettercontouren

Om ervoor te zorgen dat de lettertypes niet automatisch veranderen naar een ander lettertype, raden wij aan om al je teksten om te zetten naar lettercontouren. Hierbij verliest het document de informatie van het lettertype niet en wordt er alleen verder gewerkt met de omlijningen.

 

 

Joboptions en kleurprofiel

Bij het aanleveren van je bestand raden we je aan om als bestandstype een pdf-bestand aan te leveren. Dit is het meest gangbare voor online drukwerk. Lever geen open bestanden aan, maar exporteer deze vanuit het opmaakprogramma naar een drukklaar pdf-bestand. Download en gebruik meteen onze joboptions (pdf voorinstellingen) en het bijbehorende kleurprofiel zodat jouw bestand meteen voorzien is van de juiste instellingen voor onze drukpersen.

 

Gebruik geschikte opmaakprogramma’s

Ontwerpbestanden worden vaak gemaakt in geschikte opmaakprogramma's zoals bijvoorbeeld die van Adobe. Bestanden opgemaakt in Microsoft Office, zoals Word, PowerPoint en Excel raden wij af. Lees meer over opmaakprogramma’s of bekijk een paar voorbeelden van alternatieve software.

 

Heb je vragen over het aanleveren van je bestand of kom je er niet uit? Neem dan contact op met onze klantenservice via 085-210 4000 of klantenservice@drukwerkmax.nl. Wij helpen je graag.

Staat jouw keuze er niet bij? Vraag dan vrijblijvend een prijsopgave aan!

OFFERTE
OFFERTE

Goed om te weten

 • Gratis en blanco bezorgd
 • Next day-levering mogelijk
 • 100% tevredenheidsgarantie
 • Persoonlijke service

ONZE BETAALMETHODES

En onze trouwe klanten kunnen op rekening bestellen