Wat is afloop?

Voordat we uitleggen wat afloop precies is eerst een kleine uitleg over drukken. We nemen als voorbeeld een Flyer A5.

Bij het drukken gebruiken we grote vellen papier; met ‘groot’ bedoelen we dan bijvoorbeeld 720 x 1020 mm, of 500 x 700 mm. Die vellen delen we zó in, dat jouw flyers tegelijk met een heleboel andere flyers gedrukt worden. Als het drukken klaar is worden deze vellen met grote snijmachines gesneden; dan pas ontstaan de flyers op het formaat zoals jij die besteld hebt, in ons voorbeeld dus op 148 x 210 mm (A5).

Onze snijmachines werken heel precies, maar er kan een kleine afwijking bij het snijden ontstaan; als we ook maar een tiende van een millimeter gaan afwijken ga je dat terugzien in het drukwerk: je ziet dan hele smalle witte randjes aan je drukwerk, tenminste als je geen afloop gebruikt. Als je dat wél doet lopen in je ontwerpbestand gekleurde achtergronden of foto's 3 mm "over de rand" door. Bij de afwerking wordt de afloop er vervolgens weer afgesneden en loop je hierdoor geen kans op witte randjes.

InDesign
Als je met Adobe InDesign werkt is afloop makkelijk in te stellen; als je je document aanmaakt kun je daarbij al aangeven dat je 3 mm afloop ("bleed") rondom je document wilt hebben. Als je vervolgens achtergronden of foto's plaatst laat je deze eenvoudig doorlopen in het afloopgebied. Om te controleren hoe je bestand er uitziet zonder de afloop druk je in InDesign op de toets ‘W’ (let even op dat je cursor niet in een tekstvak staat; veiligheidshalve kun je daarom beter eerst op ‘esc’ drukken, en dan op ‘W’).
Let wel op dat je die afloop ook meestuurt als je je ontwerp exporteert naar een pdf-bestand.

Andere programma's
Als je met Canva werkt, dan kun je de afloop eenvoudig toevoegen en exporteren naar een pdf-bestand. Kijk hier voor meer informatie.
Als je met een ander programma werkt (zoals Photoshop of Word), dan kun je de afloop helaas niet apart opgeven. Kies dan voor een eigen formaat, waarbij je 6mm optelt bij de breedte en de hoogte. In het geval van een A5-formaat wordt dat dan: 154 x 216 mm. De buitenste 3mm rondom geldt dan als afloop.
Let wel op: als je in je ontwerp een marge voor tekst wilt toepassen (bijvoorbeeld 5 mm vanaf de rand), houdt er dan rekening mee je daar de afloop nog bij moet optellen. In dit voorbeeld moet je dus een marge van 8mm (5 + 3) aanhouden. In het afgewerkte formaat houd je dan uiteindelijk een marge van 5 mm over.


Hieronder de meest gebruikte formaten, met de afmetingen voor Photoshop en Word.

Formaat Afmetingen netto Afmeting met 3mm afloop
A6 106 x 148 mm 112 x 154 mm
A5 148 x 210 mm 154 x 216 mm
A4 210 x 297 mm 216 x 303 mm
A3 297 x 420 mm 303 x 426 mm

 

Staat jouw keuze er niet bij? Vraag dan vrijblijvend een prijsopgave aan!

OFFERTE
OFFERTE

Goed om te weten

  • Gratis en blanco bezorgd
  • Next day-levering mogelijk
  • 100% tevredenheidsgarantie
  • Persoonlijke service

ONZE BETAALMETHODES

En onze trouwe klanten kunnen op rekening bestellen