Opmaakprogramma's

Wanneer je drukwerk wilt ontwerpen heb je een ontwerpprogramma nodig. De meest gebruikte ontwerpprogramma’s zijn Adobe InDesign, Illustrator en Photoshop. Dit zijn betaalde opmaakprogramma’s, die in de grafische industrie heel vaak worden gebruikt.

Heb je geen Adobe-pakket? Dan zijn er naast betaalde opmaakprogramma’s ook ontwerpprogramma’s die je gratis kunt gebruiken voor het ontwerpen van je drukwerk. Onderstaande alternatieven zijn geschikt voor het maken en aanleveren van drukklare bestanden.

Gratis alternatief InDesign Scribus
Gratis alternatief InDesign: Scribus

Scribus is een gratis programma voor Desktop Publishing (DTP) waarmee je een ontwerp kunt maken op je computer. Met dit programma heb je een groot aantal mogelijkheden om een opmaak te verzorgen voor professionele en drukklare bestanden. Dit programma is geschikt voor het maken van onder andere flyers, folders of brochures.

Bekijk en download Scribus

gratis alternatief illustrator inkscape drukwerkmax
Gratis alternatief Illustrator: Inkscape

Inkscape is een gratis vectortekenprogramma dat geschikt is voor het maken en bewerken van objecten. In Inkscape heb je de beschikking over gereedschappen om te tekenen (zoals penselen en pennen), om vormen te ontwerpen en om tekst te bewerken. Daarnaast zijn er ook kleurpaletten en filters. Dit programma kan ook worden gebruikt voor het ontwerpen van logo’s.

Bekijk en download Inkscape

gimp alternatief photoshop
Gratis alternatief Photoshop: GIMP

GIMP is een gratis beeldbewerkingsprogramma en is geschikt voor het bewerken van foto’s, en het maken van afbeeldingen en tekeningen. Dit programma bevat veel van dezelfde functies als Adobe Photoshop en is te gebruiken op alle besturingssystemen, waaronder Mac en Windows.

Bekijk en download GIMP

Online opmaakprogramma's

Naast deze softwares heb je ook online opmaakprogramma’s die je op het web kunt gebruiken. 

gratis online opmaakprogramma canva
Canva

Een voorbeeld hiervan is Canva, een online grafisch designtool speciaal gemaakt voor mensen zonder uitgebreide grafische kennis. Met ‘slepen en loslaten’ zet je heel eenvoudig ontwerpen in elkaar. Je hebt een ruime keuze aan verschillende elementen en je kunt foto’s en beelden bewerken.

Bezoek Canva

gratis online opmaakprogramma designbold
Designbold

Een ander online opmaakprogramma is Designbold. Dit online opmaakprogramma is speciaal gemaakt om drukbestanden te maken zonder dat technische kennis nodig is. Geschikt voor het maken van onder andere flyers, posters en briefpapier.

Bezoek Designbold

Heb je vragen over het aanleveren van je bestand of kom je er niet uit? Neem dan contact op met onze klantenservice via 085 210 4000 of klantenservice@drukwerkmax.nl. Wij helpen je graag.