Papiergebruik onder de loep: wat is echt milieuvriendelijk?

Je ziet het regelmatig als opmerking onder een e-mail staan: ‘Denk aan het milieu voordat je deze e-mail print’. En ook op school wordt geleerd dat papiergebruik slecht is omdat er dan bomen gekapt moeten worden. Maar is het allemaal wel zo zwart-wit? Wij duiken er graag even in!

 

Om te beginnen benadrukken we dat de impact van bijvoorbeeld het printen van e-mails afhangt van verschillende factoren, waaronder de bron van de gebruikte energie, het type papier dat wordt gebruikt, en de manier waarop het papier wordt geproduceerd en afgevoerd.

 

Bossen zo groot als Nederland

Daarnaast is het zo dat de totale oppervlakte van bossen in Europa in de afgelopen 15 jaar is uitgegroeid tot een oppervlakte zo groot als Nederland. Iedere dag komt daar een bosoppervlakte van een paar voetbalvelden zo groot bij, doordat de regelgeving in Europa afdwingt dat er na het kappen nieuwe bomen worden geplant. De Europese Unie heeft 3 miljard extra bomen beloofd tegen 2030. Dit maakt deel uit van de ambitie om de natuur terug naar Europa te brengen en de klimaatverandering aan te pakken.

 

En wist je dat jonge bomen meer CO2 opnemen dan oudere? Feitelijk kan papiergebruik dus leiden tot afname van CO2, zeker als dit geproduceerd wordt door een volledig geïntegreerde fabriek, die qua energieverbruik gebruikmaakt van een biomassacentrale. 

 

Slim met recycling

Uiteraard is recycling ook goed voor het milieu, maar een papiervezel kan maar 7x hergebruikt worden. Daarna is er dus ook altijd weer nieuw papier nodig. We kunnen daarom beter recyclen op plaatsen waar weinig bossen zijn, in plaats van oud papier inzamelen met vrachtwagens en dan met oceaanstomers over de wereld varen om vervolgens de lading te recyclen. Op die manier is er natuurlijk geen milieuvoordeel! Ook doen we er goed aan om nieuw papier te maken daar waar de bossen om de fabriek heen liggen, dus niet pulp kopen in Zuid-Amerika en dat in Europa tot milieuvriendelijk papier verwerken zoals dat nog vaak gebeurt.

 

Eco-weetjes in print

Energiegebruik: Het printen van e-mails vereist energie, zowel voor de printer zelf als voor de productie van papier. Als de energie afkomstig is van hernieuwbare bronnen, is de impact op het milieu kleiner dan wanneer het afkomstig is van fossiele brandstoffen.

 

Papierbron: Als het papier afkomstig is van duurzaam beheerde bossen of gerecycled materiaal, is de impact op het milieu lager dan bij het gebruik van papier van niet-duurzame bronnen.

 

Productieproces: Het proces van papierproductie kan aanzienlijk variëren. Sommige methoden zijn milieuvriendelijker dan andere. Zo heeft recyclebaar papier en papier dat wordt geproduceerd met minder chemicaliën en water vaak een lagere milieubelasting

 

Afvoer van afval: Het verantwoord omgaan met afgedankt papier is ook van belang. Als het papier gerecycled wordt, kan dit de ecologische voetafdruk verminderen in vergelijking met wanneer het op een stortplaats terechtkomt.

 

Het is voor het behoud van de wereld dus heel belangrijk om bewust om te gaan met printen en papiergebruik. Door duurzame keuzes te maken op het gebied van papier en energie kun je als organisatie absoluut de impact op het milieu verbeteren. Wil je hier meer over weten of met ons bekijken hoe jij duurzamer met papier om kunt gaan? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice via klantenservice@drukwerkmax.nl.

Staat jouw keuze er niet bij? Vraag dan vrijblijvend een prijsopgave aan!

OFFERTE
OFFERTE

Goed om te weten

  • Gratis en blanco bezorgd
  • Next day-levering mogelijk
  • 100% tevredenheidsgarantie
  • Persoonlijke service

ONZE BETAALMETHODES

En onze trouwe klanten kunnen op rekening bestellen