Kom je er niet uit met onze uitleg en weet je niet wat er bedoeld wordt? Geen paniek! Hieronder beschrijven we een aantal grafische termen voor je.

4/0, 4/1 of 4/4 bedrukking
Het getal geeft aan uit hoeveel CMYK-kleuren de voorzijde en achterzijde van het drukwerk bestaat. Het getal 4 staat voor full colour: alle drukkleuren worden gebruikt. Beide getallen corresponderen met de voor- en achterzijde. 4/0 bedrukking laat zien dat voorzijde wel maar de achterzijde niet wordt bedrukt. Bij een aantal drukwerken kan er de keuze zijn voor 4/1 bedrukking. Dat is geval bij ansichtkaarten. De voorzijde voor full color gedrukt, maar de achterzijde met één kleur, zwart, bedrukt wordt. 

A-papierformaat
De A-standaard is een serie van papierformaten volgens de ISO 216-standaard. Elk opvolgend formaat is qua oppervlak tweemaal groter dan z’n voorganger. Het begint bij het kleine A8 (74 x 52mm) tot het grootste A0 (1189 x 841mm).

Afloop
Afloop is een noodzakelijke ingreep in drukbestanden, zodra beeld of kleurvlak geheel tot de rand doorloopt. De meeste drukbestanden dienen hierom te worden aangeleverd met een afloop van 3 mm. Dit betekent dat je buiten het eindformaat van het drukwerk nog 3 mm extra marge aan elke zijde toevoegt, waarin de foto of het ontwerp moet doorlopen: het afloopgebied. Hierdoor ontstaat de ruimte om het drukwerk op maat te snijden zonder dat er witranden ontstaan. Let goed op dat teksten niet te dicht in de buurt komen van de snijmarge om te voorkomen dat er door tekst gesneden gaat worden. Hier vind je meer uitleg over afloop.

Afwerking
Afhankelijk van het product en het gekozen materiaal kun je bij ons vaak kiezen voor een extra ‘veredeling’ van je product. Zo is er houtvrij papier beschikbaar met een matte of glanzende dispersielak. En is er ook UV-lak beschikbaar, ideaal voor ansichtkaarten.

Bestandstypen
Drukwerk kan in verschillende programma’s worden opgemaakt. Hieronder staan een aantal bestandstypen die je zou kunnen tegenkomen.

.jpg – digitale afbeelding geschikt voor web
.png – digitale afbeelding geschikt voor web
.gif – digitale afbeelding geschikt voor animatie
.eps – nog te bewerken grafisch bestand
.ai – bestand afkomstig uit Adobe Illustrator
.indd – bestand afkomstig uit Adobe Indesign
.psd – bestand afkomstig uit Adobe Photoshop
.pdf – bestandsformaat waarin complete documenten, inclusief opgemaakte tekst en grafische elementen, platformonafhankelijk kunnen worden opgeslagen

Let op: voor het produceren van jouw drukwerk hebben we pdf-bestanden nodig!

Certified PDF
Dit is een automatisch gecontroleerde PDF. Aan de hand van vooraf ingestelde eisen krijgt het bestand een digitale certificaat mee. Ontvangende partijen worden niet meer geconfronteerd met de gevolgen van verschillende opmaakprogramma’s.

CMYK
Afkorting voor de vier drukkleuren Cyaan, Magenta, Yellow en Key (zwart). Alle tinten zichtbaar op drukwerk worden opgebouwd uit deze kleuren. Cyaan, Magenta en Yellow verzorgen samen het hele scala aan kleuren. Zo geeft de mix C=0% M=100% Y=100% K=0% de kleur rood.

Eindformaat
Het formaat van het afgewerkte product. Bij ongevouwen producten is het papierformaat identiek aan het eindformaat, maar bij gevouwen en gebonden producten zit dat anders: het papierformaat is dan altijd groter dan het eindformaat. Voorbeeld: een Folder A4 Staand Parallel heeft als eindformaat: 210 x 297 mm. Het papierformaat is echter: 420 x 297 mm.

Full-colour bedrukking
Drukwerk dat uit alle drukkleuren is opgebouwd noemen we full-colour (4/4). Hier wordt dan een combinatie van alle 4 kleuren gemaakt om de gewenste kleuren te kunnen reproduceren. Als er uitsluitend in zwart wordt gedrukt, dan hebben we het over 1/1 bedrukking. Dit omdat maar 1 kleur wordt gebruikt.

Grammage
Het gewicht van papier, uitgedrukt in grammen per vierkante meter. Voor briefpapier ligt het grammage meestal rond de 90 grams, voor visitekaartjes is het vaak 300 grams. Door het grammage weet je hoe dik het papier zal zijn en hoe stevig het aanvoelt. Vraag het gratis monsterboek aan en vergelijk het zelf.

Huisstijl
Terugkerende vormgeving van een bedrijf of organisatie die in alle visuele uitingen wordt toegepast. Deze uitingen voldoen aan vooraf vastgelegde regels over het gebruik van lettertypes, kleur en grootte van het logo. Door een herkenbare stijl en bijhorende kleuren krijgt het bedrijf of de organisatie een 'eigen' gezicht.

Lettercontouren
Er bestaan duizenden soorten lettertypen, het is dus logisch dat niet iedereen dezelfde lettertypes ter beschikking heeft. Om te voorkomen dat een ander een foutmelding krijgt bij het openen van jouw bestand, zet je teksten om naar lettercontouren. Letters zijn dan in wezen geen letters meer, maar ‘lijntkeningen’. Het nadeel van deze werkwijze is dat je de tekst na omzetting niet meer kunt bewerken.

Oblong
We spreken van een oblong-formaat, wanneer er over de korte zijde wordt gevouwen of gehecht. Het gaat dus om bijvoorbeeld liggende folders of brochures.

Offset
Offset is een drukmethode waarbij het beeld via een aluminium plaat, een aantal cilinders en een rubberen doek op papier wordt gedrukt. Doordat het proces uit meerdere stappen bestaat, zijn er veel meetmomenten om de kwaliteit op peil te houden. Alle papieren producten van DrukwerkMAX worden in offset gedrukt. Hierdoor houden we eenvoud in een veelomvattende productie. Benieuwd hoe offset er in het echt uit ziet? Twijfel niet en neem contact met ons op. We leiden graag (toekomstige) klanten rond in onze drukkerij.

Omvang
Het aantal pagina's van een brochure, inclusief omslag. Een brochure met een omvang van 28 pagina's heeft 4 pagina's ‘omslag’ en 24 pagina's ‘binnenwerk’.

Oplage
Het aantal exemplaren van een product dat je laat drukken.

Plano
Product dat alleen gedrukt en gesneden is. Het heeft het oorspronkelijke formaat en moet (in het geval van een folders) nog worden gevouwen naar het (netto) eindformaat.
Voorbeeld: een parallelfolder A4 heeft als plano-formaat 420 x 297 mm (A3 liggend) en als eindformaat 201 x 297 mm (A4 staand).

PMS kleuren
PMS staat voor Pantone Matching System. De kleuren in dit systeem zijn kleurcoderingen waardoor het reproduceren van bepaalde tinten mogelijk is. In het ontwerp- en productieproces is het een belangrijke doelstelling. Denk bijvoorbeeld aan het telkens realiseren van de kleur rood horend bij Coca Cola, het oranje van ING en ook het bekende Heineken-groen.

Resolutie/dpi
De term resolutie omschrijft de gedetailleerdheid van een afbeelding. Deze scherpte wordt uitgebeeld in dpi (dots per inch), oftewel het aantal pixels in een rijtje per inch. Afbeeldingen die je op internet tegenkomt hebben bijna altijd een resolutie van 72 dpi, terwijl voor de meeste drukwerk een minimum van 300 dpi vereist is. Mocht het een grootformaat drukwerk zijn dan kan dit verschillen naar 100 of 150 DPI. Zo krijg je scherpe beelden.

RGB
De gangbare afkorting voor Rood, Groen en Blauw. Dit zijn de primaire kleuren gebaseerd op licht (geen verf of inkt). RGB kleuren worden gebruikt voor de weergave op beeldschermen en is ongeschikt voor het drukproces. Om toch gedrukt te worden moeten RGB kleuren altijd worden omgezet naar CMYK kleuren. LET OP! Hierdoor kunnen kleurverschillen ontstaan. 

Snijmarge
Wanneer je een bestand laat drukken, wordt dit op een groot drukvel geplaatst. Na het drukken wordt jouw bestand op het juiste formaat uit het vel gesneden. Om witranden te voorkomen en te zorgen dat er geen delen van je ontwerp wegvallen, moet je rekening houden met de snijmarge. De meest gebruikte marge is 3 mm. Controleer altijd of je opdracht meer millimeters vereist. Je kan ook kiezen om een werktekening of template te downloaden. Dan weet je zeker dat je goed zit. Snijden kan nooit 100% symmetrisch worden uitgevoerd en kaders kunnen deze afwijking accentueren.

Tekstmarge
De tekstmarge bakent het gebied af waar binnen alle tekst en logo's moeten komen te staan in het ontwerp. Teksten en logo's moeten altijd op een bepaalde afstand van de rand worden gehouden, omdat er anders een kans is dat teksten buiten beeld vallen of te dicht tegen de rand komen te staan. Houd dus goed rekening met een marge van minimaal 5mm rondom!

Werktekening / Template
Een template is een sjabloon met basis maten/instellingen en kan als hulpmiddel gebruikt worden. Zo vind je bij alle producten van DrukwerkMAX een template waarin je alle afmetingen van het desbetreffend product vindt.